niepelnosprawi.konecki.powiat.pl

To z pewnością jedno z największych wydarzeń powiatu koneckiego o charakterze hodowlano - rolniczym. W tym dniu zwiedzający mieli okazję zobaczyć wiele bardzo ciekawych i interesujących zwierząt hodowlanych, jak również upraw roślinnych prezentowanych na polach Ośrodka w Modliszewicach. Momentem kulminacyjnym jest oczywiście wręczenie Superczempionatów, które wyróżniają szczególne osiągnięcia hodowców biorących udział w tym wydarzeniu.

„Widzimy, że jest wielu wystawców i zwiedzających. Za każdym razem, jak jestem na tym pięknym wydarzeniu widzę, że mamy się czym szczycić. Na ręce wszystkich hodowców i rolników składam wielkie ukłony za ich ciężką, codzienną pracę i wysiłek.

Życzę nam wszystkim, aby na naszych stołach gościła przede wszystkim polska żywność, która słynie ze swych niepowtarzalnych walorów również na całym świecie” – podkreślał starosta konecki – Grzegorz Piec, obecny na wydarzeniu. Gospodarzowi powiatu towarzyszyli – Zbigniew Kowalczyk – przewodniczący Rady oraz Jacek Werens – dyrektor PUP w Końskich.

Zadowolenia z udanej imprezy nie krył Jerzy Pośpiech – dyrektor ŚODR w Modliszewicach, który podkreślał pracowity rok i liczny udział w projektach, które pozwalają na ciągły rozwój szeroko pojętego rolnictwa. W wydarzeniu brali udział przedstawiciele Sejmu RP, władze wojewódzkie i gminne. Dla zwiedzających przygotowano bardzo liczne atrakcje, gdzie każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jak, co roku rozstrzygnięto również konkursy: Agroliga, Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne i Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych.

I tak w kategorii „Królików” bezkonkurencyjni okazali się: Grzegorz i Maciej Furgał, którzy otrzymali Superczempiona. Natomiast w kategorii bydła mlecznego, swój bardzo wysoki poziom hodowli, ponownie zaznaczył Michał Matuszczyk z Modliszewic, który zaprezentował krowę rasy holsztyńsko-fryzyjskiej - „Parmę” i to do niej powędrował tegoroczny Superczempion. Wszystkim gościom chwile uprzyjemniały występy zespołów ludowych, a Koła Gospodyń Wiejskich zachęcały do posmakowania lokalnych specjałów.

Paweł Kubiak