niepelnosprawi.konecki.powiat.pl

Koło Gospodyń Wiejskich w Smykowie zaprezentowało na swoim profilu społecznościowym przepis na zakwas z buraków oraz wigilijny barszcz czerwony z uszkami na wspomnianym zakwasie. Całość filmu została zmontowana w świątecznym klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia z nutką humoru stanowi doskonałe połączenie. Zachęcamy do obejrzenia filmu - https://www.facebook.com/Giza66

ZAKWAS Z BURAKÓW - przepis

Chroni przed toksynami i szkodliwymi bakteriami, poprawia trawienie, sprawność fizyczną i zdrowie serca.

- 1 kg buraków

- 5 ząbków czosnku

- 2 listki laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej

- 1 płaska łyżeczka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Połączyć składniki i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 – 7 dni, a następnie przecedzić. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI NA ZAKWASIE - składniki

- woda 2 litry

- grzyby suszone – 1 garść

- marchew – 2 sztuki

- korzeń pietruszki – 1 sztuka

- seler korzeniowy -1/4 sztuki

- ząbki czosnku – 2 sztuki

- por (biała cześć) – 1 sztuka

- cebula – 1 sztuka

- liść laurowy suszony – 2 sztuki

- ziele angielskie – 3-4 sztuki

- owoc jałowca cały – 2 sztuki

- buraki czerwone – 2 kg

- sól do smaku

- pieprz czarny mielony

- majeranek suszony – 1 łyżeczka

- tymianek suszony – 1 łyżeczka

- zakwas buraczany – 1 litr.