Uczniowie zdobywali staż w renomowanych restauracjach. 12 z nich miało wspaniałą szansę zaprezentować swoje umiejętności, ale też nabywać nowe doświadczenia już w tej praktycznej odsłonie. Pracowali w kilku zespołach od 10.00 do 15.00. Bywało tak, że manager danej restauracji prosił, czy mogliby zostać nawet godzinę dłużej, co dla nas było znakiem, że się sprawdzają” – mówił podczas podsumowania projektu dyrektor SOSW w Baryczy – Jan Słuszniak.
Projekt realizowany był w ramach doskonale już znanego uczniom Programu Erasmus+ Sektor Kształcenia i Szkolenia Zawodowego (Akcja 1. Mobilność Edukacyjna: mobilność osób uczących się i pracowników w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego – VET). Portugalskie praktyki odbywały się pod nazwą: „Na gastronomicznym szlaku – tajniki kuchni portugalskiej – staż zagraniczny kluczem do dobrej pracy uczniów SOSW w Baryczy”.
Uczniami opiekowali się: dyrektor SOSW w Baryczy – Jan Słuszniak oraz nauczyciele: Monika Brzozowicz i Adrianna Przyłucka. Podczas podsumowania projektu mogliśmy wielokrotnie usłyszeć słowa: że to niezwykłe doświadczenie pozostanie w ich pamięci na zawsze.
W trakcie pobytu w Lizbonie uczniowie mogli poznawać również szeroko rozumianą kulturowość kraju i uczestniczyć w wycieczkach na: Sesimbrę, do Obidos, Nazare, Fatimy, na Sintrę oraz zwiedzać samą stolicę Lizbonę. Projekt był realizowany z funduszy Unii Europejskiej, a wkład własny, uczestnikom zabezpieczył Powiat Konecki.
W dniu podsumowania tego niezwykłego doświadczenia uczniowie otrzymali specjalne certyfikaty Europass, a dla zaproszonych gości, kolegów i koleżanek przygotowali potrawy z tamtejszej kuchni. Władze samorządu powiatowego w tym dniu reprezentowali: starosta - Grzegorz Piec, wicestarosta - Jarosław Staciwa, członkowie zarządu powiatu: Danuta Leśniewicz i Dariusz Banasik oraz skarbnik - Edyta Drążkiewicz.
Paweł Kubiak