niepelnosprawi.konecki.powiat.pl

16 listopada 2022 roku uczniowie ze Szkoły Branżowej I stopnia w Baryczy, kształcący się w zawodzie kucharz byli uczestnikami warsztatów kulinarnych w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Podczas kilkugodzinnych warsztatów uczniowie poznawali tajniki kuchni meksykańskiej. Młodzież pod czujnym okiem Szefa Kuchni Michała Węcławka sporządzała rozgrzewającą zupę Taco z ciągnącym serem i nachos oraz queasadillas z kurczakiem i kwaśną śmietaną. Młodzież aktywnie uczestniczyła we wspólnym gotowaniu podczas warsztatów kulinarnych gdzie obierali i kroili warzywa, przygotowywali mięso, smażyli i gotowali.

Szef Kuchni udzielał dużo cennych wskazówek i trzeba przyznać, że uczniowie słuchali z zaciekawieniem. Przydzielał też zadania kulinarne, a nasi uczniowie celująco je wykonywali. Po kilku godzinach spędzonych w kuchni uczniowie mieli chwilę wytchnienia i mogli skonsumować przygotowane dania. Co niektórzy spragnieni wyrazistego smaku doprawiali zupę indywidualnie. Na zakończenie warsztatów każdy z uczniów odebrał imienne zaświadczenie o ukończeniu szkolenia z zakresu kuchni meksykańskiej. Kolejne doświadczenia kulinarne z Szefami Kuchni w Akademii Inspiracji MAKRO już niebawem.