niepelnosprawi.konecki.powiat.pl

W sobotę 12 czerwca br. w Maleńcu odbyły się  warsztaty kulinarne przeprowadzone przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy z Kielc z Krzysztofem Zamczykiem na czele. Na szkolenie do Maleńca przybyło około 70 osób z 14 kół Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich, a menu zostało przygotowane i dobrane przez kieleckich kucharzy. W jego skład wchodziły:

Zakąska: carpaccio z buraka pieczonego z ziołami, z kozim serem, karmelizowanymi orzechami, rukolą i oliwą smakową. 

Zupa: krem z białych warzyw z bekonowym chrustem i grzankami. 

Danie główne: pierś z kaczki na szparagach gotowana w niskiej temperaturze z jusem i smażonymi warzywami. 

Deser: lody owocowe przygotowane za pomocą ciekłego azotu. 

Zakąski zimne: omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem, kremem chrzanowym i szczypiorkiem i tatar z bałtyckiego śledzia w stylu francuskim. 

Warsztaty odbyły się dzięki pozyskaniu funduszy na projekt „Festiwal piekielnych smaków” za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „U Źródeł” w Modliszewicach. Wniosek napisało Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach, którego przewodniczącą jest Justyna Rupniewska.

Warsztatom z dużym zaciekawieniem przyglądali się zaproszeni goście: Mariusz Gosek – Poseł na Sejm RP, Bartłomiej Orzeł - Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. Programu „Czyste Powietrze”, Grzegorz Piec – Starosta Konecki, Jarosław Staciwa – Członek Zarządu Powiatu Koneckiego, Zbigniew Kowalczyk – Przewodniczący Rady Powiatu Koneckiego, Radna Powiatowa – Danuta Leśniewicz oraz Jacek Werens – Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich.

„Koła Gospodyń Wiejskich w powiecie koneckim działają prężnie w niemal każdej większej wsi, a integracja podejmowanych przez nie działań przynosi godne pochwały efekty, w postaci promocji naszego regionu, zachowania miejscowych tradycji i aktywizacji lokalnych społeczności. Dzisiejsze warsztaty są tego idealnym przykładem” - podkreślał wielokrotnie Starosta Konecki Grzegorz Piec.

Patronem medialnym wydarzenia była TVP Kielce.

Beata Kij